Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Ας μην βιαζόμαστε...

Την ίδια ώρα που ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού δείχνει να υποχωρεί σημαντικά και σταδιακά φαίνεται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η κατάσταση θεωρείται ελεγχόμενη, στην Ελλάδα έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα καταλύματα και όλοι οι χώροι εστίασης. 


Οι Έλληνες επιχειρηματίες, στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, δηλώνουν πανέτοιμοι να υποδεχτούν τουρίστες από όλον τον κόσμο. 


Άλλωστε, η Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι ένας από τους πλέον ασφαλείς και ως εκ τούτου δημοφιλής προορισμός παγκοσμίως. 


Κυρίως χάρη στον τρόπο που χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση και η ιατρική κοινότητα το θέμα του κορωνοϊού εξ’ αρχής, επιβάλλοντας σκληρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για όλους τους πολίτες. 





Δυστυχώς, βέβαια, τα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς με το που χαλάρωσαν τα μέτρα ασφαλείας άρχισαν να ανεβαίνουν και τα κρούσματα του ιού στη χώρα μας. Το πρώτο κύμα τουριστών κατέφθασε και σε συνδυασμό με τον κόσμο που ξεκίνησε να βγαίνει μετά από τόση απομόνωση δείχνουν ότι πιθανά η κατάσταση μπορεί να εκτραπεί όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού στη χώρα μας. 


Επιπλέον, λόγω του ότι δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που δεν σέβονται τα μέτρα της ασφαλούς επιστροφής στην κανονικότητα, ήτοι να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας, να φορούν μάσκα και φυσικά να αποφεύγουν να συνωστίζονται σε ένα μέρος, η πιθανότητα εκ νέου έξαρσης και εξάπλωσης της πανδημίας φαντάζει διόλου απίθανη. 


Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε σύμφωνα με τις επιταγές της κυβέρνησης και τα όσα η ιατρική κοινότητα επισημαίνει, είναι ότι τηρώντας τα μέτρα αυτά, και θα επανέλθουμε σταδιακά σε αυτό που λέμε κανονικότητα αλλά κυρίως θα αποφύγουμε μία νέα καραντίνα μετά το τέλος του καλοκαιριού. Δεν είναι λίγοι όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πιθανότητα, αν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, να πρέπει η χώρα να περιέλθει ξανά σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της ίδιας και των πολιτών της αλλά και για την ψυχολογία όλων μας. 


Χρειάζεται αρκετή προσοχή, ώστε να μην θυσιάσουμε στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους από τον τουρισμό όλη την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει έως σήμερα για να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες και όσους κινδυνεύουν αν προσβληθούν από τον ιό. Διαφορετικά, όσα θετικά βήματα έγιναν έως τώρα, τα οποία αποδεδειγμένα απέδωσαν καθώς οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί, θα πάνε χαμένα αντιστρέφοντας το θετικό πρόσημο, που έχουμε μέχρι σήμερα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου