Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Μειώνουν τις προμήθειες οι τράπεζες για το «πλαστικό χρήμα»

Φτηνότερο γίνεται το πλαστικό χρήμα καθώς οι τράπεζες προχωρούν σε μειώσεις των προμηθειών για συναλλαγές με κάθε είδους κάρτες - πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες.
Οι προμήθειες ξεκινούν από το 0,5%, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 1,2%...


Παράλληλα θα διαθέτουν σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, από περίπτερα και φούρνους μέχρι ψιλικατζίδικα και mini market, μηχανάκια POS προς 99 ευρώ.
Η κίνηση αυτή από πλευράς τραπεζών ανοίγει τον δρόμο στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα επεκτείνει τη χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές και τη σύνδεσή του με φοροαπαλλαγές και bonus.
Την αρχή έκανε η Εθνική Τράπεζα, η οποία μειώνει στο 0,5% την προμήθεια για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ (δηλαδή στα 5 λεπτά) που γίνονται με κάρτες, σε περίπτερα, φούρνους κ.λπ. Ωστόσο, για αγορές μεγαλύτερης αξίας το ποσοστό της προμήθειας αυξάνεται.
Και προκειμένου να επεκταθεί η χρήση πλαστικού χρήματος, διαθέτει στην αγορά φορητή ασύρματη τερματική συσκευή POS (i-bank mobile POS) με κόστος 99 ευρώ + ΦΠΑ. Η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να συνδεθεί με έξυπνες συσκευές (κινητά τηλέφωνα ή tablets) και επιτρέπει την αποδοχή πληρωμών με κάρτες.
Η λύση απευθύνεται σε χιλιάδες επαγγελματίες (τεχνικά επαγγέλματα, ταξί, ιατροί, ασφαλιστές κ.λπ.) επιτρέποντάς τους να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους με κάρτες σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκονται και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για την απόκτησή του από τις 15 Φεβρουαρίου.
Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες σημεία λιανικής πώλησης, σε όλη την Ελλάδα, όπως ψιλικατζίδικα, mini market, περίπτερα, καταστήματα γρήγορης εστίασης κ.λπ., θα αποδέχονται πληρωμές με κάρτες, ακόμη και για αγαθά με πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους.
Παράλληλα, η Εθνική, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds, παρέχει σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, εντελώς ανέξοδα για τον πρώτο χρόνο και με εξαιρετικά προνομιακή προμήθεια από τον δεύτερο χρόνο και μετά, υπηρεσίες εκκαθάρισης πληρωμών στους πελάτες τους με χρήση κάρτας για τις online αγορές τους (υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου, i-bank e-commerce).
Σήμερα οι προμήθειες με τις οποίες χρεώνουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις -τους προμηθεύουν το μηχανάκι POS και εκκαθαρίζουν τη συναλλαγή- φτάνουν μέχρι 3,5% επί της αξίας της συναλλαγής.
Εννοείται ότι δεν πληρώνουν όλοι την ίδια προμήθεια καθώς το ύψος της έχει να κάνει με τα εξής:
• Τον όγκο των συναλλαγών. Για παράδειγμα, η προμήθεια είναι χαμηλότερη για ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ και υψηλότερη για ένα μικρό κατάστημα λιανικής.
• Αν η συναλλαγή με χρήση πλαστικού χρήματος γίνεται με φυσική παρουσία στο κατάστημα ή διαδικτυακά (υψηλότερη η χρέωση στο ηλεκτρονικό εμπόριο).
• Αν η κατηγορία της επιχείρησης είναι επιρρεπής σε απάτες με κάρτες.
• Αν οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται με κάρτες εξωτερικού. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικά νησιά και δουλεύουν κατά 70% με ξένους χρεώνονται με υψηλότερη προμήθεια.
Το κόστος
Η προμήθεια ενσωματώνει μια σειρά από κόστη, τα οποία πληρώνει με τη σειρά της η τράπεζα, όπως:
• Το κόστος χρήσης του διεθνούς σήματος Visa ή MasterCard (περίπου στο 0,15%).
• Το κόστος για την κάλυψη της απάτης -των συναλλαγών δηλαδή που γίνονται με κλεμμένες ή πλαστογραφημένες κάρτες- και είναι περίπου στο 0,08% με 0,1%.
• Το κόστος της προμήθειας που πληρώνει η τράπεζα-αποδέκτης μιας συναλλαγής, στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα. Συγκεκριμένα, με κανονισμό της Κομισιόν η συγκεκριμένη προμήθεια μειώθηκε στο 0,3% για τις πιστωτικές και σε 0,2% για τις χρεωστικές κάρτες.
• Και φυσικά το κέρδος της από την εκκαθάριση της συναλλαγής.
Από την πλευρά τους, αρμόδια τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως το ύψος των προμηθειών αποτελεί πρόφαση για μεγάλη μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι επιμένουν να αντιστέκονται και δεν δέχονται πληρωμές σε πλαστικό χρήμα. Πρόκειται για επαγγέλματα που βρίσκονται στο κέντρο της φοροδιαφυγής.
Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά πως πολλοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν την υπηρεσία πληρωμών pay-pall -παρά τις υψηλές χρεώσεις που έχει- καθώς τα χρήματα μπορούν να πιστωθούν απευθείας σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου