Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

155 "όχι" στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Με ένταση και σε υψηλό τόνο διεξήχθη η συζήτηση και η ψηφοφορία έπειτα από πρόταση της ΝΔ στο Κοινοβούλιο, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, τον Ιούνιο του 2015.
Με 155 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής. 271 βουλευτές ψήφισαν συνολικά, 96 ψήφισαν ναι, 155 όχι ενώ 20 ψήφισαν «παρών»...


Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δεν μίλησαν στη διαδικασία των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών, χωρίς όμως να αποφευχθούν τα λεκτικά επεισόδια και η συνεχής ένταση που χαρακτήρισε τη συζήτηση και τη διαδικασία μέχρι την ψηφοφορία. Στη θέση του Πρωθυπουργού τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Τσακαλώτος στον Άδωνι: "Είσαι η πεμπτουσία του γελοίου"
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.
Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια παρέμβασης του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της ΝΔ.
«Είσαι η πεμπτουσία του γελοίου» ακούστηκε να λέει κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ένταση μεταξύ Βούτση και Τζαβάρα 
Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιδρούν έντονα, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έδωσε το λόγο στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να δώσει ορισμένες διευκρινήσεις πάνω στα όσα είχε υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάταια ο πρόεδρος της Βουλής προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα και να προσπαθεί να συνεχιστεί κανονικά η συζήτηση, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας έκανε λόγο για παραβίαση του κανονισμού και πρωτοφανή διαδικασία.
«Δεν θα διευθύνουμε από κοινού τη συζήτηση. Ο υπουργός έχει δικαίωμα να πάρει το λόγο και να απαντήσει. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς συμπεριφέρεστε έτσι, κ. Τζαβάρα. Δεν σας τιμά αυτό που κάνετε», τόνισε ο κ. Βούτσης.
Οι παραινέσεις του κ. Βούτση δεν έφεραν αποτέλεσμα και οι βουλευτές της ΝΔ συνέχιζαν να διαμαρτύρονται.

«Αν σας δώσω τα πρακτικά των τεσσάρων προηγούμενων συζητήσεων για Εξεταστικές, θα δείτε ότι υπήρχε η δυνατότητα και αναπτυσσόταν διάλογος με υπουργούς. Σας παραπέμπω στα πρακτικά των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων…», επέμεινε ο κ. Βούτσης.
Το ίδιο επέμειναν και οι βουλευτές της ΝΔ.
«Μας προσβάλλετε. Είστε πρόεδρος εσείς της Βουλής; Πρώτη φορά στην ιστορία του Κοινοβουλίου συμβαίνει αυτό..», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας.
«Αφήστε τα επεισόδια. Ελάτε τώρα που σας προσβάλω. Είναι ντροπή σας. Φοβάμαι ότι έχετε την αλαζονεία της μονοκομματικής αντίληψης. Θεωρούσατε ότι απ’ αυτή την έδρα θα μπορούσε να διευθετηθεί η διαδικασία μόνο για τα συμφέροντα ορισμένων. Κάνετε λάθος. Αν ως παράταξη έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα διευθέτησης των διαδικασιών, να υποβάλετε μομφή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Τη διαδικασία θα τη διευθύνω εγώ, όχι μαζί» αντέτεινε ο κ. Βούτσης και έδωσε τον λόγο για λίγα λεπτά στον υπουργό Οικονομικών.

Έντονη αντιπαράθεση Τσακαλώτου – Λοβέρδου 
Έντονη αντιπαράθεση είχαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέτε, είναι δικό σας θέμα. Επειδή όμως πιστεύω πάρα πολύ καλά ότι καταλαβαίνετε τι λέτε κι έχουμε καταλάβει πολύ καλά τι κάνετε, αυτό που κάνετε δεν έχει αποτέλεσμα. Όσο τα λέτε αυτά, τόσο προκαλείτε στο χώρο της κεντροαριστεράς, αντισυσπείρωση. Κι αυτή, θα τη δείτε στις επόμενες εκλογές» είπε ο κ. Λοβέρδος στον κ. Τσακαλώτο.
«Καταλαβαίνω πολύ καλά. Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου δεν θα εκβιάσει η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση, ψηφοφόρους. Οι εκβιαστές είστε εσείς που λέτε στους δικούς σας ψηφοφόρους ότι η χαμένη ψήφος ισχύει» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος.

Μητσοτάκης: Θέατρο σκιών όσα συνέβησαν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου το 2015
Προσωπικές ευθύνες στον -απόντα από τη συζήτηση- Αλέξη Τσίπρα για τα γεγονότα της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον –τότε- υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη επέρριψε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που ζήτησε η ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είχε γνώση για το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων επιστρατεύοντας ως απόδειξη τις δηλώσεις του Γ.Βαρουφάκη και το περιεχόμενο του βιβλίου του Τζ.Γκάλμπρέιθ για το λεγόμενο plan B.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού, αλλά και του Πάνου Καμμένου για την απουσία τους από την συζήτηση.
Χαρακτήρισε ως «κακό όνειρο» για τον πρωθυπουργό το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μια περίοδο «εφιάλτη» για τον ελληνικό λαό, που έχει αφήσει τα σημάδια του στην οικονομία και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τόνισε ότι η εξεταστική επιτροπή θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους για το πώς φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο, σε συνθήκες που προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή των capital controls και μια ακόμα αχρείαστη, όπως την χαρακτήρισε, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διαβεβαίωσε ότι το αίτημα για εξεταστική επιτροπή θα το επαναφέρει στη Βουλή και όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Αιτιολόγησε ότι είναι απαραίτητη η έρευνα για να διαπιστωθεί το κόστος των διαπραγματεύσεων της περιόδου υπουργίας του Γ.Βαρουφάκη, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα τεκμηριωθεί το κόστος της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης, του ερασιτεχνισμού, της καθυστέρησης και το συνολικό κόστος είναι τεράστιο, όπως είπε.

Επικαλέστηκε ως μέτρο σύγκρισης του κόστους της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα τις μετρήσεις της ΤτΕ ότι οι διαπραγματεύσεις κόστισαν στην Ελλάδα μέτρα ύψους 86 δισ. ευρώ και τις εκτιμήσεις του Κλ.Ρέγκλινγκ για κόστος 100 δισ. ευρώ.

Για την πραγματική οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι χρεώθηκε με 20 δισ. ευρώ από την εξάμηνη διαπραγμάτευσης επικαλούμενος τις προβλέψεις για το ύψος του ΑΕΠ το Δεκέμβριο του 2014 που ήταν 195 δισ. όταν τελικά το ΑΕΠ το 2016 θα ανέλθει στα 175 δισ. ευρώ.
Περιέγραψε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία λέγοντας ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και τα πρόσθετα μέτρα των 9 δισ. διέλυσαν τους παραγωγικούς κλάδους, το εξαγωγικό εμπόριο και υποχρέωσαν σε «μετανάστευση» εκατοντάδες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. «Θέλουμε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και να αποτρέψουμε μελλοντικούς λαοπλάνους να παίξουν την τύχη του λαού στα ζάρια» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον απόντα πρωθυπουργό είπε ότι «ο Τσίπρας πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν ήξερε ή αν είχε “αριστερές αυταπάτες” σχετικά με τη διαπραγμάτευση».

Δραγασάκης: Μας εγκαλείτε γιατί θελήσαμε να σταματήσουμε το λάθος σας 
Κίνηση τακτικισμού χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
«Η κρίση για εσάς αρχίζει από τη στιγμή που ο λαός επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «για κατά συνθήκη ψεύδη».
«Μας εγκαλείτε γιατί θελήσαμε να σταματήσουμε το λάθος το δικό σας και το πρόγραμμα καταστροφής που είχατε υπογράψει. Η χώρα και η κυβέρνηση, στο πρώτο εξάμηνο του 2015, δέχθηκε ένα πόλεμο με ασύμμετρα μέσα, δέχτηκε ένα ξεκάθαρο εκβιασμό με μέσο την χρηματοπιστωτική ασφυξία και αυτόν τον πόλεμο δεν το δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η χώρα. Δυστυχώς δεν κερδίσαμε την μάχη του 2015 αλλά αυτή συνεχίζεται και αφορά όχι μόνο εμάς αλλά γενικότερα την τύχη της Ευρώπης. Μας εγκαλείτε επειδή προσπαθήσαμε και επιχαίρεστε ορισμένοι επειδή υποχρεωθήκαμε σε μία αναδίπλωση και η πρόταση μας ήταν η καλύτερη δυνατή λύση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Το 2015 ήταν μια μάχη σε ένα πόλεμο που δεν έχει τελειώσει. Ήταν ένας πόλεμος με επίδικο τη δημοκρατία στο επίπεδο της Ευρώπης για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ενσωμάτωνε τη βούληση του ελληνικού λαού με τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «και δικές της δυνάμεις συμμετείχαν στον ασύμμετρο αυτό πόλεμο στοιχηματίζοντας στην "αριστερή παρένθεση"».
«Το δήθεν success story Σαμαρά το 2014 στήθηκε με δανεικά, "στεγνά" ταμεία και προετοιμασία οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση».

Γεννηματά: Όλα στο φως 
Να αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους και να υπογράψουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, ζήτησε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά.
«Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Και οι Έλληνες λένε καθημερινά κάθε πέρσι και καλύτερα. Για να δώσει ο ελληνικός λαός τις σωστές απαντήσεις πρέπει να γνωρίζει. Η ειλικρίνεια και η αλήθεια είναι πάνω απ’ όλα. Αλήθεια όχι ωραιοποιημένη ως άλλοθι για συνέχιση αντιλαϊκών πολιτικών», είπε η Φώφη Γεννηματά.
«Όλα στο φως. Τίποτα στο σκοτάδι. Γι’ αυτό πριν λίγο καιρό ψηφίσαμε την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια που πήραν τα κανάλια», εξήγησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι με το να επικαλείται αυταπάτες και ψευδαισθήσεις θα αποποιηθεί τις ευθύνες του. Μιλάμε για συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Υπάρχουν συνέπειες. Χάθηκε χρόνος και χρήμα. Συνθηκολόγηση ηττημένου έχετε υπογράψει το έχετε αντιληφθεί; Μνημόνιο για πάντα. Και ο δημόσιος πλούτος ενέχυρο για έναν αιώνα».
«Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση», σχολίασε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατηγόρησε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ ότι «κερδοσκόπησαν πολιτικά την περίοδο της κρίσης» σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. «Εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ ότι έγιναν λάθη, αδικίες και παραλείψεις. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρέθηκαν μαζί στις πλατείες του διχασμού και έπαιξαν μαζί τη χώρα στα ζάρια. Αποτέλεσαν τις διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Τώρα είναι η ώρα να τα μάθει όλα ο ελληνικός λαός. Ιδού η Ρόδος», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Η ψήφος μας στην πρόταση της ΝΔ είναι "παρών" 
«Η κοροϊδία και ο αποπροσανατολισμός γενικά καλά κρατεί, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μία υποτιθέμενη νέα μεταπολίτευση κοροϊδεύοντας ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ,Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη σειρά του θέλει να παίξει και αυτός το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού προσδοκώντας σε μία νέα δικομματική κοκορομαχία» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι «ο λαός δεν χορταίνει με εξεταστικές επιτροπές, αλλά μόνο με καταργήσεις των νόμων που ψηφίζεται όλοι σας χρόνια τώρα».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «κατέληξαν σε ένα δημοψήφισμα που αποδείχθηκε μαϊμού, μέσα σε μία νύχτα το πραγματικά περήφανο “όχι” του ελληνικού λαού μετατράπηκε σε ένα πελώριο “ναι”» και έθεσε το ερώτημα : «Ντρέπεστε λιγάκι, νιώθετε έστω κάποιες τύψεις;»
Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε λέγοντας: «η ψήφος μας σήμερα στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή είναι “παρών”».

Λεβέντης: Δεν θα ήταν έξυπνο να γίνω δεκανίκι του Τσίπρα 
«Δεν θα ήταν έξυπνο από πλευράς μου να γίνω δεκανίκι του Τσίπρα και προς τιμήν του δεν μου το ζήτησε. Δεν μου είπε ποτέ: "θέλεις να μπεις στην κυβέρνηση;"» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής.
«Η Εξεταστική Επιτροπή αυτή, δεν θα ήταν κακό, φυσιολογικά θα έπρεπε να την ψηφίσει κι η Ένωση Κεντρώων. Για να μάθουμε. Ό, τι είναι να μάθουμε δεν είναι κακό. Αλλά γιατί την επιμερίζετε μόνο στην περίπτωση του 2015;» επεσήμανε ο κ. Λεβέντης εξηγώντας γιατί το κόμμα του δεν θα στηρίξει την πρόταση της ΝΔ.
Ο Βασίλης Λεβέντης αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ ζητά εξεταστική για μια μόνο συγκεκριμένη μόνο περίοδο. «Τι ελπίδες έχετε, έτσι όπως το κάνετε επιλεκτικά; Μηδαμινές. Απλά για να γίνεται εδώ συζήτηση» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί να είμαστε στα καφενεία, είμαστε εδώ και συζητάμε περί της ιδέας του Μητσοτάκη να γίνει Εξεταστική» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση  που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξέφρασε τη διαφωνία του στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, αντιπροτείνοντας στην τρίτη ψηφοφορία να εκλέγεται Πρόεδρος με 160 ψήφους ενώ διαφώνησε και με το θέμα των δημοψηφισμάτων.
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου