Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Κυτταρίτιδα: 10 συστατικά της διατροφής δίνουν τη λύση!

Για τις περισσότερες γυναίκες η κυτταρίτιδα είναι ταυτόσημη με μειωμένη  αυτοπεποίθηση στην παραλία λόγω της αλλοίωσης της λείας όψης του δέρματος στα «θηλυκά»  σημεία του σώματος.  Κατ’ ουσίαν όμως το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Πρόκειται για αλλαγή τόσο στην «αρχιτεκτονική», όσο στο «μεταβολισμό» που λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο στους γοφούς, στις γάμπες και λιγότερο στην κοιλιά και στα χέρια...

Αιτίες και θεραπείες

Υπολογίζεται πως το 98% των γυναικών εμφανίζει κυτταρίτιδα, ανεξαρτήτως του σωματικού τoυς βάρους. Μέχρι και σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν πλήρως τις αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση του φλοιού πορτοκαλιού. Γι αυτό ακριβώς το λόγο η αποτελεσματικότητα των «θεραπειών» για την κυτταρίτιδα  (κρέμες, εξωτερικές θεραπείες με ραδιοκύματα, υπέρηχοι, λέιζερ, επεμβάσεις λιποαναρρόφησης κ.α.) είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Η ανατομία της κυτταρίτιδας

Το λίπος αποτελεί αποθήκη ενέργειας για τον οργανισμό. Έτσι την περίσσεια θερμίδων το σώμα δεν χάνει ευκαιρία και την οδηγεί προς τα λιποκύτταρα. Οι γυναίκες έχουν την τάση να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος στους γοφούς, όπου ανατομικά υπάρχει η δυνατότητα της «απεριόριστης» αποθήκευσής του. Καθώς τα κύτταρα του λίπους μεγαλώνουν, πιέζουν και τελικά καταστρέφουν τη δομή των στοιβάδων του δέρματος, παγιδεύουν υγρά προκαλώντας κατακράτηση και εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος άρα και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών. Κάπως έτσι εμφανίζεται η κυτταρίτιδα!

Διατροφικά καλλυντικά

Όπως ίσως θα έχετε καταλάβει η κυτταρίτιδα είναι μία πολυδιάστατη κατάσταση η οποία δεν αρκεί να αντιμετωπιστεί επιδερμικά. Τα διατροφικά καλλυντικά δεν είναι άλλα από συστατικά της διατροφής με στοχευμένη καλλυντική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Στόχος τους είναι να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους θέματα ομορφιάς που διαχρονικά απασχολούν γυναίκες, αλλά και άνδρες.
Ακολουθούν 10 από τα πιο σημαντικά «καλλυντικά» φυσικά συστατικά της διατροφής, τα οποία από το πιάτο σας «χτυπούν» κατευθείαν την κυτταρίτιδα.
Άρκευθος: Το οίδημα στην περιοχή της κυτταρίτιδας εντείνεται λόγω της κατακράτησης των υγρών. Ο άρκευθος είναι ένας θάμνος που φυτρώνει στις ορεινές περιοχές. Τα «φρούτα» του περιέχουν ουσίες με διουρητική δράση. Θα το βρείτε κυρίως με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.
Μαϊντανός: Είναι ίσως ένα από τα πιο αρωματικά βότανα και όχι τυχαία! Οι «αρωματικές» φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει, σε συνδυασμό με τις βιταμίνες Κ και C, τον καθιστούν ένα ήπιο φυσικό διουρητικό.
Πράσινο τσάι: Τα οφέλη του τσαγιού έχουν εκτενώς μελετηθεί στους λαούς της Ανατολής, όπου αποτελεί το «εθνικό» τους αφέψημα. Πέραν της αντιοξειδωτικής του δράσης το πράσινο τσάι συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους.
Καφεΐνη: Δεν έχει μόνο τονωτικές ιδιότητες για το σώμα, αλλά κινητοποιεί και την καύση του αποθηκευμένου λίπους. Εκτός από τον γνωστό σε όλους καφέ, στη φύση η καφεΐνη είναι παρούσα σε ποικιλία φυτών, όπως το γκουαράνα. Το τελευταίο, θα το βρείτε κυρίως με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.
Πιπέρι καγιέν:  Ένα μπαχαρικό που είναι και «φάρμακο»! Μεταξύ άλλων δράσεων  είναι γνωστό για την καύση του λίπους. Την ιδιότητά του αυτή την οφείλει στην καυτερή του ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη.
Γκίνγκο μπιλόμπα: Παραδοσιακό βότανο που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ακόμα και στα πιο στενά σημεία, όπως στην περιοχή της κυτταρίτιδας.
Μπρόκολο: Η βιταμίνη C που θα βρείτε στο μπρόκολο, αλλά και σε άλλα φρούτα και λαχανικά όπως οι φράουλες, τα πορτοκάλια και οι πιπεριές, ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου άρα και τη δομή του δέρματος.
Σουσάμι: Πασπαλίστε τα φαγητά σας με μία από τις πλουσιότερες πηγές χαλκού στη φύση, του μετάλλου που ωθεί τον οργανισμό σας να παράξει το δικό του κολλαγόνο.
Μαύρο ρύζι: Περιέχει ένα μέταλλο που παίρνει το όνομά του από την Ελληνική λέξη «μαγικό»! Το μαγνήσιο είναι γνωστό για τις επουλωτικές ιδιότητές του στο δέρμα, άρα ιδανικό για την ταλαιπωρημένη περιοχή της κυτταρίτιδας.
Οστρακοειδή: Τα γνωρίζετε ως αφροδισιακά διότι περιέχουν το ιχνοστοιχείο ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος όμως εμφανίζει πολλές ιδιότητες στο σώμα, όπως η αναδόμηση του δέρματος.

Μερικές ακόμη διατροφικές συμβουλές για την κυτταρίτιδα

  • Πείτε όχι στους εύκολους υδατάνθρακες (ζάχαρη, αναψυκτικά με ζάχαρη, γλυκά,  «άσπρα» δημητριακά, έτοιμα γεύματα)
  • Περιορίστε την κατανάλωση έτοιμων γευμάτων.
  • Βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Θυμηθείτε πως τα αλμυρά φαγητά κάνουν πιο έντονη την «όψη φλοιού πορτοκαλιού».
  • Αγαπήστε το ελαιόλαδο και αποφύγετε τα ζωικά λίπη.
  • Φροντίστε την καλή σας ενυδάτωση .
  • Απαλλαγείτε σταδιακά από επιπλέον κιλά
  • Ανακαλύψτε τη χαρά της φυσικής δραστηριότητας.
Να θυμάστε πως ότι χτίζεται μέσα στο σώμα μας για πολλά χρόνια, δεν γίνεται να «σβηστεί» σε μία νύχτα. Απαιτείται ολοκληρωμένη φροντίδα, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και εκ των έσω καθώς τα φυσικά συστατικά της διατροφής, ή των ολιστικών συμπληρωμάτων διατροφής, αποτελούν το πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
Βιβλιογραφία:
1. Khan MH, Victor F, Rao B, Sadick NS. Treatment of cellulite: Part I. Pathophysiology. J Am Acad Dermatol. 2010 Mar;62(3):361-70.
2. Khan MH, Victor F, Rao B, Sadick NS. Treatment of cellulite: Part II. Advances and controversies. J Am Acad Dermatol. 2010 Mar;62(3):373-84.
3. Emanuele E. Cellulite: advances in treatment: facts and controversies. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec;31(6):725-30.
4. Escudier B, Fanchon C, Labrousse E, Pellae M. Benefit of a topical slimming cream in conjunction with dietary advice. Int J Cosmet Sci. 2011 Aug;33(4):334-7.
5. Scholz Andreas. Cellulite Can’t Simply Be Rubbed Away. Nutrition Plus, German Association for Sports Nutrition and Nutritional Supplements. Issue 3, 2004.

http://www.powerhealth.gr/akadimia-vitaminon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου