Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Παρέμβαση Κομισιόν προς την Άγκυρα ζητά η Αθήνα: Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από τη γείτονα

Με προβλήματα συνεχίζεται, για δεύτερη ημέρα, η εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό, καθώς οι προσφυγικές ροές από τη γείτονα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό...


Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επισκεφθούν την Τουρκία, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, στην οποία κατέληξαν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, κανένας μετανάστης δεν θα επαναπροωθείται διά της βίας στην Τουρκία, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός και πρόσθεσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν τα μισά -τα 35 από τα 72- κριτήρια που είχε θέσει η Ευρώπη για να παραχωρηθεί στους Τούρκους η δυνατότητα να ταξιδεύουν εντός της Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου (βίζα).

Σε τηλεδιάσκεψη, δε, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων στο προσφυγικό, του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν για το προσφυγικό, Μάαρτεν Φερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη, η ελληνική πλευρά φέρεται να ζήτησε την παρέμβαση του πρώτου προς την Άγκυρα, προκειμένου να περιοριστούν οι αυξημένες προσφυγικές ροές από την Τουρκία, παρά την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και πιθανόν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια η Τουρκία να υλοποιήσει τη συμφωνία.
Frontex: 1.500 αστυνομικοί και 50 ειδικοί για να στηριχθεί η Ελλάδα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την παροχή 1.500 αστυνομικών και 50 ειδικών σε θέματα επιστροφής και επανεισδοχής ζήτησε η Frontex για την Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Frontex, αρκετά κράτη-μέλη έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα παρέχουν επιπλέον αξιωματικούς. Τις δύο προηγούμενες ημέρες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Europol, διεξήγαν εντατικές συνομιλίες για το πώς να συντονίσουν καλύτερα τις εργασίες τους, προκειμένου να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου.
Η Frontex θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επιτήρηση των συνόρων, την έρευνα και διάσωση, την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών, ενώ θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές και στην επιστροφή και επανεισδοχή από τα hotspots.
«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Frontex μπορεί να επιστρέψει ανθρώπους, μόνο όταν οι ελληνικές αρχές θα έχουν αναλύσει διεξοδικά κάθε μεμονωμένη περίπτωση και θα έχουν εκδώσει τελική απόφαση επιστροφής» σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι.
Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λεγκέρι αποφάσισε, επίσης, να παρατείνει την Επιχείρηση Ταχείας Επέμβασης «Ποσειδών» μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.
1.551 πρόσφυγες και μετανάστες στα hotspots Λέσβου, Χίου και Σάμου
Εν τω μεταξύ, με 1.551 πρόσφυγες και μετανάστες υπό περιορισμό στα hotspots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου «βρήκε» η σημερινή Δευτέρα το βόρειο Αιγαίο.
Στη Λέσβο την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και μέχρι τις 9 το πρωί της Δευτέρας πέρασαν 754 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Χίο και τη Σάμο είναι 784 και 21.
Στα νησιά παραμένουν, με το παλιό καθεστώς, καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας, 2.472 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, 1.251 στη Χίο και 1.113 στη Σάμο.
Πολλοί από αυτούς θα αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πλοίων, ενώ κάποιοι, ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη, θα παραμείνουν σταδιακά μειούμενοι και έως την 1η Απριλίου στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, αφού έχουν εκδώσει εισιτήρια έως τότε με τα πλοία της γραμμής.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οκτώ Τούρκοι εμπειρογνώμονες παρατηρητές βρίσκονται από σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη, προκειμένου να αναλάβουν έργο στο hotspot της Μόριας. Άλλοι έξι έφτασαν χθες στη Χίο και πέντε αναμένονται να πάνε σήμερα στη Σάμο.
Οι Τούρκοι παρατηρητές θα επιβλέπουν τη διαδικασία επαναπροώθησης και θα πιστοποιούν ότι οι προς επιστροφή μετανάστες μπήκαν στα νησιά από την Τουρκία.
Ανάλογος αριθμός Ελλήνων εμπειρογνωμόνων αναμένεται από σήμερα να τοποθετηθεί στα λιμάνια των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων, στο Δικελί, απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης και τον Τσεσμέ, απέναντι από την πόλη της Χίου.


tokarfi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου