Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα ζητά η Ελλάδα, αλλιώς βέτο

Την ενσωμάτωση στο κείμενο συμπερασμάτων που διαμορφώθηκε χθες για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής όλων των διατυπώσεων που είχε θέσει ως στόχο πέτυχε η Ελλάδα...


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν στο κείμενο συμπερασμάτων οι εξής αναφορές:

-  Αναφορά στη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σένγκεν - γεγονός που κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
-  Αναφορά σε αποφυγή μονομερών - μη συντονισμένων ενεργειών.
-  Αναφορά σε ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation)
-  Αναφορά  σε αξιοποίηση μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων απ ευθείας από την Τουρκία.

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε τα εξής ζητήματα:

-  Από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, έχουν αναλάβει να πάρουν πρόσφυγες 13 χώρες. Ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες.

-  Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ)

-  Μέχρι τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει μόνο ένα μικρό ποσοστό από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει από τον Ιούλιο για την φύλαξη των συνόρων.

-  Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή.
-  Κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία.

Παρά τον γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό κρίνονται άκρως ικανοποιητικές για τη χώρα μας, η ελληνική πλευρά επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα. Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη σύνοδος κορυφής, με την συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε, δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική, καθώς μέχρι τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η συμμετοχή του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα.  Επιπλέον, η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων, στην Τουρκία.  

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ό,τι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη.


koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου