Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Τα βότανα που "χτυπούν" την κακοσμία του στόματος

Πόσες φορές δεν νοιώθουμε το στόμα μας να μυρίζει άσχημα, ειδικά ύστερα απο ένα γεύμα ή ποτό; Ή μετά απο αρκετά τσιγάρα αν καπνίζουμε; Σας παρουσιάζουμε τα αντίδοτα της φύσης για αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα...


Μαϊντανός
Η μάσηση μαϊντανού ειδικά μετά από ένα γεύμα που περιλαμβάνει έντονες γεύσεις καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επίσης συμβάλλει στην πέψη των τροφών. Τις ιδιότητες αυτές του μαϊντανού είχαν αναγνωρίσει οι Ρωμαίοι, οι οποίοι τον χρησιμοποιούσαν για να εξαφανίζουν τη μυρωδιά του αλκοόλ και του σκόρδου. Οι αρχαίοι Ελληνες μασούσαν μαϊντανό επειδή πίστευαν ότι το άρωμά του τόνωνε τον εγκέφαλο και ότι ενεργοποιούσε τη δημιουργικότητά τους.
Κανέλα
Συνηθίζεται ευρέως στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι το πρωί κάνουν γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό, προκειμένου να διατηρούν φρέσκια την αναπνοή τους καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το αιθέριο έλαιο της κανέλας, το οποίο περιέχει κατά 65-75% κινναμική αλδεΰδη, είναι πολύ αρωματικό, ενώ τα φύλλα της έχουν έντονη μυρωδιά ευγενόλης. Η φλούδα της έχει μυρωδιά μεθυλαμυλικής κετόνης, η οποία χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας.
Ευκάλυπτος
Το ξύλο του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται κατά κόρον στη ναυπηγική και σε οικοδομικές εργασίας, λόγω της υψηλής του αντοχής.
Το δένδρο, ωστόσο, είναι γνωστό κυρίως για τη θεραπευτική του δράση. Το ευκαλυπτέλαιο, που περιέχεται στα φύλλα του ευκαλύπτου, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ρινικής καταρροής. Ο ευκάλυπτος είναι αντισηπτικός των πνευμόνων, ενώ χρησιμοποιείται κατά του έρπητα και των σπυριών. Χρησιμοποιείται, επίσης, για τη δυσοσμία του στόματος, την έντονη δυσπεψία, ενώ φέρεται να επουλώνει και αιματώματα που προκαλεί η ουλίτιδα. Το αιθέριο έλαιο καθαρίζει την ατμόσφαιρα και διεγείρει το μυαλό.
Δυόσμος
Το μάσημα φρέσκων φύλλων δυόσμου καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στην εξαφά­νιση του λόξυ­γκα. Για τις ιδιότητές του αυτές ο δυόσμος χρησιμοποιείτο από τα αρχαία χρόνια, με τον Διοσκουρίδη να τον ονομάζει δύοσμο τον ήμερο και τον Θεόφραστο να τον αναφέρει ως μίνθη. Πρόκειται για ένα φυτό τονωτικό, με διεγερτικές ιδιότητες, που αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, τους πόνους του στομαχιού και τις νευρικές διαταραχές.
Πηγή metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου