Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Λαφαζάνης: Να ανοίξει η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα

Επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε η Αριστερή Πλατφόρμα λίγες ώρες μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία για διεξαγωγή συνεδρίου και μάλιστα πολύ σύντομα. «Κάνουν μέγα λάθος όσοι νομίζουν ότι το "όχι" αυτό ήταν μια παροδική, εφήμερη, λαϊκή έκρηξη» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρότεινε να ανοίξει «η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα».

Στην εκδήλωση έδωσαν -μεταξύ άλλων- το «παρών» αρκετοί  βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δ.Στρατούλης, η Δ.Χαραλαμπίδου, ο Γ.Μηλιός, ο Κ.Ήσυχος, ο Γ.Κριτσωτάκης, o K.Λαπαβίτσας κ.ά. Παρών ήταν και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και κάθισε δίπλα στον κ. Λαφαζάνη (φωτογραφία).





Σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο γήπεδο του Πανελληνίου η ιστοσελίδα Iskra για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της, με τίτλο «Το όχι δεν ηττήθηκε συνεχίζουμε», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, άσκησε κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, με αναφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Το "όχι" έγινε ένα φωτεινό ορόσημο που κανένας δεν μπορεί να σκιάσει ή και να σβήσει. Αυτό το νέο "όχι" του λαού μας μπορεί η κυβέρνηση την εβδομάδα που ακολούθησε να το παραμέρισε, αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι αυτό το όχι νικήθηκε και ότι ο λαός μας το μετέτρεψε τάχα σε "ναι"» δήλωσε.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως το 62% δεν ήταν «απλώς μια κυριακάτικη λαϊκή μπόρα που πέρασε» και πρόσθεσε:

«Κάνουν μέγα λάθος όσοι νομίζουν ότι το "όχι" αυτό ήταν μια παροδική, εφήμερη, λαϊκή έκρηξη που μπορεί να χειραγωγηθεί από τα πάνω. Αυτό το "όχι" εξέφρασε την ανάγκη του λαού για αξιοπρέπεια και την ελπίδα να δει την πατρίδα μας ανεξάρτητη».

«Ο Πανελλήνιος είναι πολύ μικρός για να χωρέσει το μεγάλο "όχι'' που θέλουμε να πούμε ξανά και θα το πούμε μέχρι το τέλος», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Τα υπουργεία και οι βουλευτικές έδρες δεν είναι αυτοσκοπός», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «αποτελούν το μέσο επίτευξης των στόχων μας».

Όπως κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης, «το "όχι" στη Βουλή προκάλεσε τον πόλεμο σε βάρος μας, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί με φρενήρεις ρυθμούς».

«Μας πολεμούν και θα τους πολεμήσουμε με δημοκρατικά μέσα» υποστήριξε παράλληλα, καταγγέλλοντας ότι «δεχθήκαμε πόλεμο από ξένα και εγχώρια κέντρα».

Εν συνεχεία, αναρωτήθηκε ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο. «Eμείς που δείχνουμε έναν δρόμο συμβατό ή όσοι οδηγούν το κόμμα σε μετάλλαξη» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στις συκοφαντίες.

Να ανοίξει η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα

Κατά την ομιλία του ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε ανοιχτά να ανοίξει η απαγορευμένη, όπως είπε, συζήτηση για το εθνικό νόμισμα, ισχυριζόμενος ότι μετά τις πρώτες δυσκολίες, η διέξοδος αυτή προσφέρει ισχυρά πλεονεκτήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε:

«Οι κυρίαρχοι κύκλοι, ενώ εκθειάζουν και ανέχονται τα μνημόνια της καταστροφής, για να εξωραΐσουν τη μνημονιακή βαρβαρότητα, εμφανίζουν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη περίπου ως είσοδο στην κόλαση.

Η προπαγάνδα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και το μόνο που εξυπηρετεί είναι να κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη σε καθεστώς μισοαποικίας και οικονομικής υποδούλωσης.

Η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, με της συγκρότηση ενός νέου εθνικού νομίσματος, την οποία προτείνουν και μια σειρά διάσημοι διεθνώς οικονομολόγοι όπως ο Πωλ Κρούγκμαν, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, Ο Φρέντερικ Λόρντον , ο φίλος του Κώστα Λαπαβίτσα , Χάινερ Φλάσμπεκ και πολλοί άλλοι, δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο καταστροφή.

Aσφαλώς αυτή η έξοδος θα φέρει μαζί της κάποιες δυσκολίες στην πρώτη φάση της μετάβασης από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα.

Ανθόσπαρτοι δρόμοι, όμως, εδώ που μας έχουν φτάσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν.

Η έξοδος από την ευρωζώνη, αντίθετα από τη μακάβρια προπαγάνδα, με την προϋπόθεση ότι θα συνοδευτεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές που προτείνουμε, είναι βέβαιον πως μπορεί γρήγορα να ανατάξει οικονομικά και κοινωνικά τη χώρα.

Το εθνικό νόμισμα, αποκαθιστώντας τη νομισματική κυριαρχία, μπορεί με μια νέα προοδευτική στρατηγική να γίνει ένα ισχυρό κίνητρο και εφαλτήριο για να ενισχυθούν σημαντικά οι εξαγωγές και να υποκατασταθούν εισαγωγές.

Μπορεί να γίνει εφαλτήριο για την αναζωογόνηση της πρωτογενούς παραγωγής και την ενίσχυση του τουρισμού.

Μπορεί , επίσης , να συμβάλλει ώστε να ενισχυθεί πολύ σημαντικά η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και την ταχεία αύξηση της απασχόλησης.

Προτείνουμε από αυτό το βήμα να ανοίξει άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική κοινωνία η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα.

Και προτείνουμε αυτή η εσωκομματική και δημόσια συζήτηση να γίνει ελεύθερα , νηφάλια και απροκατάληπτα, χωρίς δαιμονοποιήσεις και τερατογενέσεις, χωρίς τρομοκρατία και κινδυνολογίες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου