Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΕΔΕ για το ξύλο στη διαδήλωση της 15ης Ιουλίου διέταξε ο Πανούσης - Άγρια κι απρόκλητη καταστολή καταγγέλλουν διαδηλωτές

Ήταν η πρώτη διαδήλωση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ που έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών και καταγγέλθηκαν αρκετά περιστατικά αστυνομικής βίας. Σήμερα, Παρασκευή 31 Ιουλίου και τρεις ημέρες μετά τη λήξη της δίκης κατά διαδηλωτών με καταδικαστικές αποφάσεις για τρεις από αυτούς, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διατάσσει ΕΔΕ για τυχόν παραπτώματα από τις αστυνομικές δυνάμεις...


 και δικαιολογεί τις συλλήψεις επικαλούμενο τη ρίψη μολότωφ από διαδηλωτές. Αναφορά στο περιστατικό είχε κάνει κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του "στο Κόκκινο". Τα πράγματα πάντως δεν έγιναν ακριβώς έτσι, σύμφωνα με τους παρόντες διαδηλωτές.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι έχει διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση τυχόν παραπτωμάτων από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα στις 15 Ιουλίου. Τονίζει ακόμα πως προσπαθεί να ελέγξει κάθε τυχόν εκτροπή των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά ταυτόχρονα «περιμένει και από τους πολίτες να καταγγέλλουν αυτούς που προκαλούν επικίνδυνα επεισόδια (με βόμβες μολότοφ εμπλουτισμένες με πέτρες και σίδερα) και όχι να ανέχονται ή να συγκαλύπτουν αυτούς που εγκληματούν, να τους χαρακτηρίζουν κοινωνικούς αγωνιστές, να αμφισβητούν τη Δικαιοσύνη και να πιέζουν να μη συλλαμβάνονται όσοι ασκούν βία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι συλλήψεις την 15η Ιουλίου έγιναν διότι «η απρόκλητη ρίψη μολότοφ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών που ειρηνικά διαμαρτύρονταν». Επισημαίνεται πως οι συλληφθέντες δικάστηκαν και τέσσερις από αυτούς καταδικάστηκαν σε ποινές από έξι μήνες έως τρία χρόνια με αναστολή, ενώ για τους άλλους ορίστηκε τακτική δικάσιμη και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεσμεύεται ότι σε περίπτωση που κάποιος συλληφθείς έχει τραυματισθεί, θα αναλάβει όλη την αποκατάσταση της υγείας του, αν και επισημαίνει ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ούτε για τους δύο που ζήτησαν προφορικά ιατρική εξέταση και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο χωρίς να διαπιστωθεί κάτι ή να καταγγελθεί από τους προσαχθέντες βίαιη συμπεριφορά».

ΦΩΤΟ: ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ, eurokinissi
Κανείς δεν καταδικάστηκε για ρίψη μολότωφ - Άγρια καταστολή καταγγέλλουν διαδηλωτές
Τόσο η ανακοίνωση του υπουργείου όσο κι η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνέντευξή του "στο Κόκκινο" είναι προβληματικές. Διότι στην ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται αναφορά στις ποινές που επεβλήθησαν σε τρεις από τους συλληφθέντες αλλά δε γίνεται αναφορά στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε αυτούς. Η αλήθεια είναι ότι κανείς τους δεν καταδικάστηκε για ρίψη μολότωφ αλλά για άλλες πλημελληματικού χαρακτήρα κατηγορίες.
"Καμία σύλληψη δεν έγινε επί της Αμαλίας και μπροστά στη Μεγάλη Βρετανία όπου έπεφταν οι μολότωφ", καταγγέλλει η δικηγόρος δύο εκ των συλληφθέντων, Αντωνία Λεγάκη. Η δικηγόρος μάλιστα έχει δημοσιεύσει κείμενο στο οποίο διαψεύδει ανοιχτά τον πρωθυπουργό για τα όσα είπε "στο Κόκκινο" σχετικά με τα όσα έγιναν το βράδυ εκείνο.
Μιλώντας στο koutipandoras.gr, η κα. Λεγάκη εξηγεί πως έγινε απρόκλητη επίθεση στους ειρηνικούς διαδηλωτές στην οδό Πανεπιστημίου, καθώς και επί της λεωφόρου Συγγρού όπου είχε καταφύγει ορισμένα μπλοκ μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων. Κάνει λόγο για μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΕΛΤΑ που έπεφταν πάνω στους οργανωμένους διαδηλωτές με σαφή σκοπό να διαλύσουν τη διαδήλωση. Καταγγέλλει μάλιστα και περιπτώσεις βασανισμού ανθρώπων που είχαν συλληφθεί.
Τα λεγόμενα της κας. Λεγάκη επιβεβαιώνουν όσα είπε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ένας εκ των συλληφθέντων και πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου -Χάρτου Αττικής, ο κ. Μάνθος Ταβουλάρης: «Είχαμε φάει ξύλο και πέφτω σε μια τριανδρία της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Ο ένας μου ρίχνει μια μπουνιά στο στόμα και με γονατίσανε κάτω και μου περάσαν χειροπέδες». Ο ίδιος μάλιστα καταγγέλλει πολιτικά χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά ανδρών της Αστυνομίας: «ΣΥΡΙΖΑ ψήφισες, ρε μουνί;» φέρονται να του έλεγαν.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο βοηθός οπερατέρ Θωμάς Τσιφτέλης δηλώνει πως όχι μόνο έχει τραυματιστεί από τους αστυνομικούς αλλά μάλιστα αρκετά σοβαρά, έχοντας το χέρι του στο γύψο κι ενδεχομένως η κατάστασή του να χρήζει νευροχειρουργικής επέμβασης: «Με είχε πιάσει ένας άνδρας της ομάδας ΔΕΛΤΑ από τα μαλλιά. Μας είχαν βάλει στη σειρά με άλλους συλληφθέντες και στη συνέχεια μου είπε να βάλω το χέρι μου στον ώμο του μπροστινού μου και τότε με χτύπησε άλλος με κλομπ στο χέρι», είπε στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Τα περιστατικά αστυνομικής βίας τα οποία ουσιαστικά παραδέχεται στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκάλεσαν την κινητοποιήση αλληλέγγυων πολιτών. Πάνω από 2.500 άνθρωποι υπέγραψαν το κείμενο συμπαράστασης στους συλληφθέντες, μεταξύ αυτών ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο ακαδημαϊκός Άλεξ Καλλίνικος, ο ειδικός επιστήμονας σε θέματα χρέους και συνεργάτης της Ζωής Κωνσταντοπούλου Ερίκ Τουσαίν.
Γίνεται μνημόνιο χωρίς καταστολή;
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως και στο πεδίο των συλλογικών κινητοποιήσεων στο δρόμο, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο τοπίο. Μετά την επαχθή συμφωνία με τους δανειστές, οι διαδηλώσεις δε θα έχουν τον πανηγυρικό χαρακτήρα των μετεκλογικών "Ανάσα αξιοπρέπειας"...
Τώρα που η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει σκληρά κι αντιλαϊκά μέτρα, καλείται επίσης να διαχειριστεί την αντίδραση του κόσμου με τρόπο που συνάδει με τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα υπερασπίζεται και τελικά με τα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών που (πρέπει να) είναι αδιαπραγμάτευτα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως μνημόνιο και δημοκρατία είναι δρόμοι ασύμβατοι. "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα" έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας.



 koutipandoras

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου